Dr.Rareș Mihalache
În echipa noastră, abordăm tratamentul dentar cu un concept minim invaziv, prioritizând păstrarea țesuturilor dentare sănătoase și vitalitatea pulpei. Cariile dentare necesită îndepărtarea țesutului afectat și restaurarea dintelui, iar metoda de restaurare depinde de gradul de afectare. Putem opta pentru restaurarea directă, folosind obturații din compozit (cunoscute și sub denumirea de plombe), sau pentru restaurarea
indirectă, utilizând diverse tipuri de coroane din combinații de ceramică și metal.
Există situații în care partea coronară a dintelui este extins afectată, însă țesutul pulpar (cunoscut sub numele de nerv) rămâne intact. Având în vedere că rădăcina naturală a dintelui este considerată cel mai bun “implant” dentar, putem alege să acoperim dinte cu o coroană, menținând totodată vitalitatea acestuia.
Conform studiilor, aproximativ 5% dintre cazuri pot evolua spre necroză pulpară (oprirea circulației sângelui în pulpa dintelui) în timp, iar aproximativ 3% pot dezvolta patologii periapicale (afectarea osului în jurul rădăcinii, necesitând tratament endodontic pentru salvarea dintelui).
Cu ajutorul tehnologiei actuale, putem realiza tratamentul endodontic prin lucrarea protetică, fără a fi necesară înlocuirea coroanei (în cazul în care partea coronară a dintelui nu este afectată).
Prezentăm aici un caz în care “nervul” dentar a suferit necroză și a devenit simptomatic după aproximativ 7 ani de la cimentarea definitivă. Având în vedere starea bună a părții coronare și a coroanei, am optat pentru un acces minim invaziv, tratamentul endodontic și sigilarea accesului cu material compozit. Toate acestea au fost realizate într-o singură ședință, permițând îndepărtarea minimă de țesut dentar și a
materialului coroanei, cu beneficii maxime pentru pacient.