GINGIVECTOMIE / GINGIVOPLASTIE

Gingia este foarte importanta pentru aspectul dintilor!

Uneori, dintii pot aparea foarte mici din cauza gingiei in exces, oferind un zâmbet gingival. O linie gingivala inegala poate da iluzia ca dintii sunt strâmbi. Ambele situatii arata ca dintii sunt afectati și va fac să arătati mai în vârstă. Gingivectomia face diferenta imensa pentru zambetul dumeavoastra.

Gingivectomia implica indepartarea unei mici cantitati de gingie din jurul unuia sau a mai multor dinti. Initial a fost dezvoltata cu scopul de a trata afectiunile paradontale. In prezent este utilizata mai mult in scopuri cosmetice si estetice.

Metoda clasica de remodelare gingivala implica bisturiul. In acest caz manopera este dureroasa, provoaca umflarea, sangerarea si prezinta un risc ridicat de infectare. Medicul nostru specialist foloseste laserul pentru aceasta interventie, creând astfel un zâmbet mult mai frumos, cu o recuperare rapida si simpla!

Gingivoplastia este un tip de operatie gingivala ce consta in a reface, a da o noua forma gingiei sanatoase din jurul dintilor. Aceasta procedura reface si reda conturul tesutului gingival in scopuri cosmetice, psihologice sau chiar functionale. Gingivoplastia poate reface partea de tesut care s-a pierdut deja, modeland tesutul catre forma sa naturala.

Gingivoplastia poate fi combinata cu gingivectomia. Ambele manopere sunt realizate de catre medicul parodontolog, care este specializat in tratarea gingiilor si altor structuri ce asigura suport dintilor.

Gingiile santoase reprezinta un aspect important al igienei orale si a esteticii unei persoane.

Va invitam pe blogul nostru pentru a afla cat mai multe lucruri despre gingivectomie / gingivoplastie!

MICROCHIRURGIE

Este chirurgia realizata cu ajutorul unui microscop binocular care permite sa se mareasca pana la 40 de ori vederea campului operator, la scara de zecime de milimetru sau chiar mai jos.

Microchirurgia permite medicului dentist sa efectueze interventii foarte precise, cu ajutorul unor instrumente mai mici si a materialelor de sutura mult mai fine.

596x368

Beneficii

  • Risc scazut de inflamatie
  • Aspect natural posoperator
  • Inchiderea plagii,prin sutura, cu precizie maxima
  • Cicatrizare rapida(aspect foarte important pentru zona frontala)

Aplicatii clinice

  • Estetica dentara
  • Chirurgie parodontala
  • Implantologie
  • Protetica: adaptarea corecta,pe prag, a incrustatiilor, fatetelor si coroanelor dentare

Endodontie: tratarea corecta a canalelor radiculare

EXTRACTII CHIRURGICALE

Molarii de minte sunt ultimii dinti care apar in cavitatea bucala. De ce sunt atat de problematici?

Prin simplul fapt ca, de obicei, eruptia lor este insotita de complicatii: durere puternica ce poate iradia spre ureche, durere la inghitirea alimentelor, limitarea deschiderii gurii, stare generala alterata. Se cariaza foarte repede, iar daca pozitionarea lor in os este oblica, poate afecta radacina dintelui vecin.

De obicei, molarii de minte, nu au spatiu suficient sa erupa pe arcada si raman inclusi in os, proptindu-se pe dintii situati in fata lor.

In alte cazuri, molarii erup, creandu-si spatiu prin impingerea celorlalti dinti, ducand astfel la inghesuiri dentare.

Prin urmare, se recomanda extractia lor inaintea aparitiei complicatiilor.

SINUS LIFT

Sinusul maxilar este o cavitate umpluta cu aer, situata in corpul osului maxilar, foarte importanta (daca nu l-am avea, capul nostru ar fi prea greu si nu ar mai putea fi sustinut de gat). Prin fata sa inferioara, prin membrana sinusala, el se afla in legatura cu radacinile celui de al doilea premolar si primilor doi molari.

Sinus lift reprezinta solutia clinica chirurgicala de ridicare a membranei sinusale pentru a permite amplasarea implantului dentar.

1
2

Cand este nevoie de sinus lift?

Daca vi s-a spus ca aveti nevoie de unul sau mai multe implante, pentru a inlocui dinti lipsa superiori situati posterior, atunci puteti avea o problema. Maxilarul superior este, in mod frecvent, unul dintre cele mai dificile zone pentru plasarea implantelor din cauza posibilitatii frecvente de a nu exista os suficient cantitativ sau calitativ, precum si datorita vecinatatii cu sinusul maxilar.

Dintii din vecinatatea sinusului maxilar actioneaza ca un suport pentru sinsul maxilar (asemenator cu pilonii care sustin un cort), iar prin extractia acestora, sinusul incepe sa „cada” astfel incat dispare si osul care exista inainte. In acest caz, daca s-ar incerca inserarea implantelor ar fi ca si cum am insera surub intr-o foaie de carton. Astfel, un sinus lift (sau „augmentare de sinus”) poate ajuta la eliminarea problemelor, prin inaltarea podelei sinusului pana la inaltimea originala creindu-se astfel spatiu pentru inserarea implantelor.

370

In ce consta operatia de sinus lift?

Chirurgul care realizeaza implantul dentar, patrunde in sinus cu foarte mare grija, trepanand peretele osos prin locul in care au existat dintii superiori, fara a rupe aceasta membrana deosebit de subtire (in caz de rupere, sinusul este invadat de microbii din cavitatea orala, infectandu-se). Membrana sinusala este apoi dezlipita si ridicata, iar osul artificial este introdus in planseul sinusului (spatiul dintre peretele osului si balon) .

Dupa 6-8 luni de asteptare, organismul „depune” os nou, inlocuindu-l pe cel introdus chirurgical, acesta devenind parte componenta a maxilarului pacientului. Acest os nou fixeaza foarte bine implanturile dentare. Implantele pot fi inserate in acelasi timp cu operatia de sinus lifting atunci cand pacientul mai prezinta minimum 5 mm de os intre sinus si cavitatea orala sau ulterior chirurgiei sinuzale, atunci cand osul existent preoperator are o grosime mai mica de 5 mm.

sinus-lift-4

REZECTIE APICALA

Rezectia apicala este o procedura chirurgicala, efectuata pe un dinte care are infectie persistenta in zona osului, la varful radacinii unui dinte.

Aceasta inflamatie se poate datora: anatomiei complicate, depozitelor de calciu de pe canal care impiedica patrunderea acului pe toata lungimea radacinii, formarea unui chist la varful radacinii. Complicatiile se detecteaza in urma unei radiografii.

OPERATIA CU LAMBOU

Este metoda de chirurgie plastica parodontala indicată în cazurile în care adâncimea pungilor parodontale atinge un nivel care face dificilă curăţarea şi menţinerea igienei dentare. Retractiile gingivale pot fi asociate cu zone de pierdere osoasă şi inflamaţie gingivală în jurul dintelui.

În cadrul acestei manopere, sub anestezie locală, se vor realiza mici incizii, cu laserul, în gingie pentru ca aceasta să poată fi ridicată şi să poată fi analizaţi dinţii şi osul.

Întreaga zonă este curăţată cu atenţie cu ajutorul aparatului de piezochirurgie, se îndepărtează tot tartrul şi ţesutul de granulaţie infectat şi apoi se examinează osul. Pentru că adesea există pierdere osoasă, va fi nevoie de reconturare, astfel încât gingia să se vindece adecvat. Dupa îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului se va îndepărta şi ţesutul afectat şi apoi se netezeşte suprafaţa osului distrus, pentru ca vindecarea să se facă prin reataşare intimă a gingiei la os.

3
4
5

Utilizarea microscopului sau a lupelor este extrem de importanta, marirea de 2,5 pana la 4 ori schimba complet viziunea asupra campului operator. 

GREFE GINGIVALE

Grefele gingivale sunt folosite pentru acoperirea rădăcinilor descoperite.
Se prelevează o bucată subţire de ţesut de la nivelul palatului (cerul gurii), sau din regiunile vecine, pentru a obţine o banda stabilă de gingie ataşată în jurul dintelui.
Grefa gingivală va fi aplicată în aşa fel încat să poată acoperi porţiunea radiculară descoperită.
In chirurgia moderna, se utilizeaza un tip special de membrana de colagen (Mucograft), eliminandu-se astfel, etapa chirurgicala de prelevare a grefei.
Procedura se poate realiza pentru un singur dinte sau pentru un sector întreg de arcadă, pentru a egala marginea gingivală.

7

Centrul Medical Clarisse © 2022

Realizat de Infora