BRUXISM

Bruxismul sau scrasnitul dintilor reprezinta activitatea constienta sau nu de scrasnire, frecare sau inclestare a dintilor celor doua arcade in timpul zilei (bruxism diurn) sau in timpul noptii (bruxism nocturn).

Este bine sa se faca diferenta intre bruxismul prin strangerea dintilor si cel prin scrasnitul dintilor, ambele consecinte sunt diferite si specifice. In primul caz (strangerea dintilor), se pot observa frecvente fisuri, simptomatice sau nu, si fracture dentare, astfel ca pacientii cu bruxism, prezinta de 3-4 ori mai multe fisuri decat alti pacienti. Pacientii care scrasnesc dintii sunt mult mai usor de reperat pentru ca prezinta importante consecinte dentare (uzura generalizata) si parodontale .

8
9

Este importanta cunoasterea momentului aparitiei bruxismului:
Bruxismul diurn apare în special în situaţii emoţionale intense ce afectează structurile musculare;
Bruxismul nocturn poate avea diferite cauze, stomatologice şi psihologice. Din punctul de vedere al tulburarilor de somn, se considera ca bruxismul nocturn nu apare niciodata singur, fiind asociat cu sindromul de apnee obstructiv, perioade de microtrezire in timpul somnului si somnolenta in timpul zilei.

Din ce cauza apare bruxismul ?
Stresul emotional: necesitatea de a lua decizii, o dorinta puternica, o intamplare marcanta din trecut, supararea sau mania, anxietatea, frica, durerea, frustrarea, discomfortul.
Lipsa odihnei: durata somnului si capacitatea de relaxare.
Personalitati agresive, perfectioniste, obsesive sau grabite si nerabdatoare sa isi atinga un anumit scop.
Tulburari de ocluzie a dintilor in eruptie – dintii nu sunt aliniati corect.
Tulburari de ocluzie ale adultilor (sunt foarte putini pacienti cu ocluzie ideala %)
Lucrari dentare (obturatii sau lucrari protetice) incorect adaptate: in supraocluzie (mai inalte) si in infraocluzie (mai scurte).
Care sunt semnele si simptomele bruxismului?
Dureri faciale Durerile asociate sunt frecvente, pot interesa muschii masticatori, articulatia temporo-mandibulara si dintii, zona urechilor, dureri de capMarginile dintilor devin plate in urma uzurii.
   Dantura este atat de degradata incat smaltul este abrazat, lasand expusa dentina.
   Atunci cand este expusa, dentina, poate deveni sensibila la modificari de temperatura, ph.
   Pacientul este deranjat sau nu de culoarea galbena pe care o capata dintii si de faptul ca dintii devin mai scurti si mai plati;
Zgomot specific la culcare, in timpul somnului sau/si ziua;
Zgomote specifice in ureche de tipul acufene sau tiuituri;
Mobilitatea dintilor;
Retractii gingivale;
Pungi parodontale.

Tratamentul bruxismului Constientizarea momentului si a activitatii in care se produce scrasnirea dintilor si evitarea acestui obicei vicios;
Echilibrarea ocluziei (muscaturii). Cea mai moderna si eficienta metoda este cea a sistemului monitorizat cu ajutorul calculatorului – T-Scan;
Pentru a ameliora durerile musculare, poate fi necesara terapia fizica;
Terapii comportamentale care pot fi aplicate…

10

Persoanele pentru care este dificil sa gestioneze stresul, pot avea nevoie de ajutor specializat sau prescrierea unui miorelaxant pentru a relaxa musculatura mandibulara.

Poate fi confectionata o gutiera speciala care se aplica pe dinti. Ea impiedica frecarea dintilor intre ei, prevenind astfel uzura lor. Cel mai frecvent e prescrisa pentru bruxismul nocturn.
Tratament ortodontic daca este cazul.

11

ECHILIBRARE OCLUZALA

Aparatul dento-maxilar (A.D.M.) este cel mai complex aparat al organismului uman. Structurile A.D.M. sunt reprezentate de 2 oase:

– maxilarul – os fix, imobil
– mandibula – os mobil, stabilind rapoarte variate fata de structura fixa (maxilarul).

Aceste rapoarte diferite stabilite de mandibula fata de maxilar definesc notiunea de relatie sau relatii intermaxilare.
Dintii formeaza cele 2 arcade dentare, intre care se stabilesc rapoarte variate ce duc la buna functionare a functiilor A.D.M.-lui, cea mai importanta fiind masticatia.
In timpul masticatiei, dintii intra in contact, stabilindu-se astfel contacte dento-dentare, sau altfel spus relatii ocluzale.
Este foarte important ca noi toti sa intelegem ce este ocluzia, care sunt factorii ce influenteaza o ocluzie armonioasa, efectele negative ce pot aparea in urma modificarii acesteia.
Poselt (1962) a afirmat ca „o casino intelegere a ocluziei si articularii arcadelor dentare are o mare valoare practica: nu trece o zi ca stomatologul sa refaca ocluzia coordonand componentele musculare si articulare”.
Ocluzia este un termen static ce descrie relatia dintre dintii antagonisti in contact, cat si miscarea dintilor antagonisti (d. superiori fata de cei inferiori si invers) in timpul masticatiei.
O ocluzie normala avem atunci cand ea este stabila, masticatia, fonatia si fizionomia sunt acceptabile si nu sunt prezente semne de suferinta dentara, parodontala, musculara sau articulara toate acestea fiind atribuite solicitarilor ocluzale.
In schimb exista si factori ce pot produce modificari ocluzale:

• Deplasari ortodontice
• Uzura suprafetelor ocluzale si a marginilor incizale
• Pierderea unui dinte lateral
• Pierderea sprijinului posterior (atunci cand se pierd mai multi dinti)
• Obiceiurile vicioase ale pacientilor

Ca urmare a acestor modificari pot aparea traume ocluzale, pungi parodontale false, dureri articulare, parodontale si musculo- ligamentare, stress ocluzal, leziuni de colet etc…
In concluzie, examinarea si monitorizarea relatiilor intermaxilare sunt esentiale pentru un tratament reusit cat si pentru o armonie ocluzala.
Cea mai moderna si eficienta metoda de echilibrare ocluzala este cea a sistemului monitorizat cu ajutorul calculatorului – T-Scan.

Centrul Medical Clarisse © 2022

Realizat de Infora