Bruxism
Bruxismul sau scrâșnitul dinților reprezintă activitatea conștientă sau nu de scrâșnire, frecare sau încleștare a dinților celor două arcade în timpul zilei (bruxism diurn) sau în timpul nopții (bruxism nocturn).
Este bine să se facă diferența între bruxismul prin strângerea dinților și cel prin scrâșnitul dinților, consecintele fiind diferite si specifice. În primul caz (strângerea dinților), se pot observa frecvente fisuri, simptomatice sau nu, și fracturi dentare, astfel că pacienții cu bruxism, prezintă de 3-4 ori mai multe fisuri decât alți pacienți. Pacienții care scrâșnesc dinții sunt mult mai ușor de reperat pentru că prezintă importante consecințe dentare (uzura generalizată) și parodontale .
Este importantă cunoașterea momentului apariției bruxismului:
Bruxismul diurn apare în special în situaţii emoţionale intense ce afectează structurile musculare;
Bruxismul nocturn poate avea diferite cauze, stomatologice şi psihologice. Din punctul de vedere al tulburărilor de somn, se consideră că bruxismul nocturn nu apare niciodată singur, fiind asociat cu sindromul de apnee obstructiv, perioade de microtrezire în timpul somnului și somnolență în timpul zilei.
Din ce cauză apare bruxismul ?
- Stresul emoțional: necesitatea de a lua decizii, o dorință puternică, o întâmplare marcantă din trecut, supărarea sau mânia, anxietatea, frica, durerea, frustrarea, discomfortul.
- Lipsa odihnei: durata somnului și capacitatea de relaxare.
- Personalități agresive, perfecționiste, obsesive sau grăbite și nerăbdătoare să își atingă un anumit scop.
- Tulburări de ocluzie a dinților în erupție – dinții nu sunt aliniați corect.
- Tulburări de ocluzie ale adulților (sunt foarte puțini pacienți cu ocluzie ideală %)
- Lucrări dentare (obturații sau lucrări protetice) incorect adaptate: în supraocluzie (mai înalte) și în infraocluzie (mai scurte).
Care sunt semnele și simptomele bruxismului?
- Dureri faciale - Durerile asociate sunt frecvente, pot interesa mușchii masticatori, articulația temporo-mandibulară și dinții, zona urechilor, dureri de cap; Marginile dinților devin plate în urma uzurii.
Dantura este atât de degradată încât smalțul este abrazat, lăsând expusă dentina.
Atunci când este expusă, dentina, poate deveni sensibilă la modificări de temperatură, ph.
Pacientul este deranjat sau nu de culoarea galbenă pe care o capătă dinții și de faptul că dinții devin mai scurți și mai plați;
- Zgomot specific la culcare, în timpul somnului sau/și ziua;
- Zgomote specifice în ureche de tipul acufene sau țiuituri;
- Mobilitatea dinților;
- Retracții gingivale;
- Pungi parodontale.