Chirurgie

GINGIVECTOMIE / GINGIVOPLASTIE

Gingia este foarte importantă pentru aspectul dinților!

Uneori, dinții pot apărea foarte mici din cauza gingiei în exces, oferind un zâmbet gingival. O linie gingivală inegală poate da iluzia că dinții sunt strâmbi. Ambele situații arată că dinții sunt afectați și vă fac să arătati mai în vârstă. Gingivectomia face diferența imensă pentru zâmbetul dumeavoastra.

Gingivectomia implică îndepărtarea unei mici cantități de gingie din jurul unuia sau a mai multor dinți. Inițial a fost dezvoltată cu scopul de a trata afecțiunile paradontale. În prezent este utilizată mai mult în scopuri cosmetice și estetice.

Metoda clasică de remodelare gingivală implică bisturiul. În acest caz manopera este dureroasă, provoacă umflarea, sângerarea și prezintă un risc ridicat de infectare. Medicul nostru specialist folosește laserul pentru această intervenție, creând astfel un zâmbet mult mai frumos, cu o recuperare rapidă și simplă!

Gingivoplastia este un tip de operație gingivală ce constă în a reface, a da o nouă formă gingiei sănătoase din jurul dinților. Această procedură reface și redă conturul țesutului gingival în scopuri cosmetice, psihologice sau chiar funcționale. Gingivoplastia poate reface partea de țesut care s-a pierdut deja, modelând țesutul către forma sa naturală.

Gingivoplastia poate fi combinată cu gingivectomia. Ambele manopere sunt realizate de către medicul parodontolog, care este specializat în tratarea gingiilor și altor structuri ce asigură suport dinților.

Gingiile santoase reprezintă un aspect important al igienei orale și a esteticii unei persoane.

MICROCHIRURGIE

Este chirurgia realizată cu ajutorul unui microscop binocular care permite să se mărească până la 40 de ori vederea câmpului operator, la scară de zecime de milimetru sau chiar mai jos.

Microchirurgia permite medicului dentist să efectueze intervenții foarte precise, cu ajutorul unor instrumente mai mici și a materialelor de sutură mult mai fine.

Beneficii

● Risc scăzut de inflamație

● Aspect natural posoperator

● Închiderea plăgii, prin sutură, cu precizie maximă

● Cicatrizare rapidă (aspect foarte important pentru zona frontală)

Aplicații clinice

● Estetică dentară

● Chirurgie parodontală

● Implantologie

● Protetica: adaptarea corectă, pe prag, a încrustațiilor, fațetelor și coroanelor dentare

Endodonție: tratarea corectă a canalelor radiculare

EXTRACȚII CHIRURGICALE

Molarii de minte sunt ultimii dinți care apar în cavitatea bucală. De ce sunt atât de problematici?

Prin simplul fapt că, de obicei, erupția lor este însoțită de complicații: durere puternică ce poate iradia spre ureche, durere la înghițirea alimentelor, limitarea deschiderii gurii, stare generală alterată. Se cariază foarte repede, iar dacă poziționarea lor în os este oblică, poate afecta rădăcina dintelui vecin.

De obicei, molarii de minte, nu au spațiu suficient să erupă pe arcadă și rămân incluși în os, proptindu-se pe dinții situați în fața lor.

În alte cazuri, molarii erup, creandu-și spațiu prin împingerea celorlalți dinți, ducând astfel la înghesuiri dentare.

Prin urmare, se recomandă extracția lor înaintea apariției complicațiilor.

zambet

SINUS LIFT

Sinusul maxilar este o cavitate umplută cu aer, situată în corpul osului maxilar, foarte importantă (dacă nu l-am avea, capul nostru ar fi prea greu și nu ar mai putea fi susținut de gât). Prin fața sa inferioară, prin membrana sinusala, el se află în legătură cu rădăcinile celui de al doilea premolar și primilor doi molari.

Sinus lift reprezintă soluția clinică chirurgicală de ridicare a membranei sinusale pentru a permite amplasarea implantului dentar.

Când este nevoie de sinus lift?

Dacă vi s-a spus că aveți nevoie de unul sau mai multe implante, pentru a înlocui dinți lipsă superiori situați posterior, atunci puteți avea o problemă. Maxilarul superior este, în mod frecvent, unul dintre cele mai dificile zone pentru plasarea implantelor din cauza posibilității frecvente de a nu exista os suficient cantitativ sau calitativ, precum și datorită vecinătății cu sinusul maxilar.

Dinții din vecinătatea sinusului maxilar acționează ca un suport pentru sinsul maxilar (asemenator cu pilonii care susțin un cort), iar prin extracția acestora, sinusul începe să „cadă” astfel încât dispare și osul care exista înainte. În acest caz, dacă s-ar încerca inserarea implantelor ar fi ca și cum am insera șurub într-o foaie de carton. Astfel, un sinus lift (sau „augmentare de sinus”) poate ajuta la eliminarea problemelor, prin înălțarea podelei sinusului până la înălțimea originală creindu-se astfel spațiu pentru inserarea implantelor.

În ce constă operația de sinus lift?

Chirurgul care realizează implantul dentar, pătrunde în sinus cu foarte mare grijă, trepănând peretele osos prin locul în care au existat dinții superiori, fară a rupe această membrană deosebit de subțire (în caz de rupere, sinusul este invadat de microbii din cavitatea orală, infectandu-se). Membrana sinusala este apoi dezlipită și ridicată, iar osul artificial este introdus în planșeul sinusului (spațiul dintre peretele osului și balon) .

După 6-8 luni de așteptare, organismul „depune” os nou, inlocuindu-l pe cel introdus chirurgical, acesta devenind parte componentă a maxilarului pacientului. Acest os nou fixează foarte bine implanturile dentare. Implantele pot fi inserate în același timp cu operația de sinus lifting atunci când pacientul mai prezintă minimum 5 mm de os între sinus și cavitatea orală sau ulterior chirurgiei sinuzale, atunci când osul existent preoperator are o grosime mai mică de 5 mm.

REZECȚIE APICALĂ

Rezecția apicală este o procedură chirurgicală, efectuată pe un dinte care are infecție persistentă în zona osului, la vârful rădăcinii unui dinte.

Această inflamație se poate datora: anatomiei complicate, depozitelor de calciu de pe canal care împiedică pătrunderea acului pe toată lungimea rădăcinii, formarea unui chist la vârful rădăcinii. Complicațiile se detectează în urma unei radiografii.

OPERAȚIA CU LAMBOU

Este metoda de chirurgie plastică parodontală indicată în cazurile în care adâncimea pungilor parodontale atinge un nivel care face dificilă curăţarea şi menţinerea igienei dentare. Retracțiile gingivale pot fi asociate cu zone de pierdere osoasă şi inflamaţie gingivală în jurul dintelui.

În cadrul acestei manopere, sub anestezie locală, se vor realiza mici incizii, cu laserul, în gingie pentru ca aceasta să poată fi ridicată şi să poată fi analizaţi dinţii şi osul.

Întreaga zonă este curăţată cu atenţie cu ajutorul aparatului de piezochirurgie, se îndepărtează tot tartrul şi ţesutul de granulaţie infectat şi apoi se examinează osul. Pentru că adesea există pierdere osoasă, va fi nevoie de reconturare, astfel încât gingia să se vindece adecvat. După îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului se va îndepărta şi ţesutul afectat şi apoi se netezeşte suprafaţa osului distrus, pentru ca vindecarea să se facă prin reataşare intimă a gingiei la os.

GREFE GINGIVALE

Grefele gingivale sunt folosite pentru acoperirea rădăcinilor descoperite.

Se prelevează o bucată subţire de ţesut de la nivelul palatului (cerul gurii), sau din regiunile vecine, pentru a obţine o bandă stabilă de gingie ataşată în jurul dintelui.

Grefa gingivală va fi aplicată în aşa fel încat să poată acoperi porţiunea radiculară descoperită.

În chirurgia modernă, se utilizează un tip special de membrană de colagen (Mucograft), eliminandu-se astfel, etapa chirurgicală de prelevare a grefei.

Procedura se poate realiza pentru un singur dinte sau pentru un sector întreg de arcadă, pentru a egala marginea gingivală.