Molarul de minte

Molarii de minte sunt ultimii dinți care ar trebui să apară pe arcada dentară. De cele mai multe ori, motivul pentru care nu erup sau erup incomplet este legat de lipsa spațiului necesar alinierii lor cu ceilalți dinți. Având în vedere faptul că acest dinte este ultimul dinte la nivelul arcadelor dentare, acesta va împinge dinții din față lui în încercarea de a erupe, determinând înghesuiri dentare în rândul celorlalți dinți și destabilizarea ocluziei.
O altă problemă apărută în cazul molarilor erupți parțial este imposibilitatea realizării unei igiene corespunzătoare la acest nivel. Pot rămâne resturi alimentare și placa bacteriană timp îndelungat pe suprafața eruptă a dintelui dar și sub gingia care acoperă partea de dintene erupt. Apare astfel cu ușurință o inflamație a mucoasei (pericoronarita) care se poate transforma într-o infecție acută caracterizată prin durere dentară, edem, febră, dificultate în masticație și dificultate în deschiderea gurii.
În timp pot apărea carii care vor afecta cu ușurință și dintele învecinat. În cazul în care molarii de minte erup înclinați spre obraz sau limbă pot apărea ulcerații sau afte care sunt însoțite de dureri și jenă în masticație.
Astfel se recomandă extracția molarilor de minte înainte de apariția complicațiilor și a durerilor, iar în cazul apariției complicațiilor tratamentul de elecție îl reprezintă extracția dentară. În cadrul clinicii noastre extracția molarilor de minte se realizează cu instrumentul de piezosurgery (chirurgie piezo) și cu laserul, care reduce edemul și durerea postextractionala.



