Rezecție apicală
Rezecția apicală este o procedură chirurgicală prin care se extirpă țesutul de granulație format în os la nivelul apexului radicular (vârful rădăcinii dentare). De obicei, afecțiunea în cauză este o infecție transmisă de la rădăcina dintelui care se localizează treptat în os, delimitându-se sub forma unui granulom sau chist care, ignorat, se poate extinde la alți dinți sau poate perfora osul.
Granulomul dentar se formează ca reacție a activității bacteriilor prezente la virful rădăcinii dintelui. El poate sta "tăcut" luni sau ani de zile, și deseori e depistat întîmplător la un control radiologic. De ce trebuie tratat? Pentru că e ca o bombă cu ceas: poate exploda în orice moment, adică se acutizează și de obicei, se întîmpla în cel mai nepotrivit moment, cînd dentistul e în concediu sau pacientul în vîrf de munte. Care este metoda de prima intenție în tratamentul granulomului? Un tratament endodontic făcut corect face ca într-un interval de citeva luni, granulomul să dispară.
Rezecția apicală este indicata numai dacă tratamentul endodontic eșuează. Rezecția apicala este o completare a unui tratament endodontic corect, este ultima metodă de tratament al granulomului, nu prima.
O rezecție apicală făcută fără tratament endodontic corect înainte are șanse mari să recidiveze, pentru că bacteriile rămân cantonate la acest nivel și produc o acutizare a granulomului, acutizare care duce la abces dentar.
Indicațiile rezecției apicale:
• când există anumite obstacole în obturarea completă a canalului radicular, cum ar fi ace rupte pe canal, în treimea apicală (adică la vârful rădăcinii)
• când există fracturi orizontale la nivelul vârfului rădăcinii
• când tratamentul de canal eșuează
• când exista infecții la vârful rădăcinii, care nu pot fi îndepărtate prin simpla tratare a canalului radicular