Ce este endodonția
Tratamentul endodontic
Ce este Endodonția?
Endodonția este ramura medicinei dentare ce se ocupă cu tratamentul afecțiunilor nervului dentar. În mod popular, tratamentul endodontic este cunoscut și ca „scoaterea nervului”. În fond, endodonția este intervenția prin care un dinte cu o profundă afectare a nervului dentar este salvat de la extracție.
Ce presupune tratamentul endodontic?
Așa cum am amintit, tratamentul de canal este menit să înlăture și să prevină reapariția infecției ce a afectat interiorul dintelui. Acest spațiu numit cameră pulpară împreună cu canalul radicular (canalul rădăcinii) adăpostesc pulpa dintelui. Cele mai multe infecții se datorează cariilor ce nu au fost tratate la timp. Pentru a înțelege tratamentul endodontic și necesitatea lui, trebuie să înțelegem câteva din particularitățile anatomice ale dintelui.
La exterior, coroana dentară este îmbrăcată într-un strat alb, foarte dur, de smalț; sub acesta se găsește dentina ce este mai puțin dură decât smalțul. Dedesubt, chiar în centrul coroanei dentare se găsește camera pulpară ce conține pulpa dentară.
Pulpa dentară, la rândul ei, este formată din vase de sânge minuscule și nervi. Această pulpă se întinde și în rădăcina dintelui, în canalul radicular, până la vârful ei, unde se unește cu vase și nervi mai mari. Pulpa are un rol extrem de important în perioada de formare și creștere a dintelui. După ce perioada de creștere dentară s-a sfârșit și dintele a ajuns la maturitate, dintele poate „supraviețui” și fără pulpă, el fiind „hrănit” de țesutul ce înconjoară rădăcina.
Cine poate realiza tratamentul endodontic?
Toți medicii dentiști sunt instruiți în decursul anilor de studiu să efectueze tratamente endodontice. Cu toate acestea, tendința actuală este că tratamentele de canal să fie realizate de către medici specialiști. Aceștia au o pregătire suplimentară, axată tocmai pe acest domeniu și sunt capabili să execute tratamente endodontice de înaltă complexitate. Endodontii au practica limitată la tratamentul afecțiunilor pulpare și asociate, datorită acestui fapt și rata succesului în tratamentele lor este una foarte ridicată.
Când se impune tratamentul endodontic?
Atunci când pulpa dentară este inflamată sau infectată iar tratamentele conservatoare au eșuat sau nu pot fi aplicate. Alte situații ce recomandă tratamentul endodontic: fracturi dentare, tratamente stomatologice incorecte, loviturile puternice asupra dinților. Inflamațiile netratate se infectează și provoacă, uneori, abcese dentare.
Atunci când pulpa dentară este afectată apar unele simptome cum ar fi durere, hipersensibilitatea la cald și rece, schimbarea culorii dintelui și, în formele avansate, manifestări gingivale precum abcesul gingival. Este important de subliniat că o afecțiune a pulpei dentare poate dă complicații intraosoase fără a prezenta nici unul dintre simptomele mai sus amintite.
Cum este salvat un dinte prin tratament endodontic?
Prin tratamentul de canal se îndepărtează pulpa inflamată sau infectată, pereții camerei pulpare și ai canalului radicular sunt bine curățați, iar spațiul ce rezultă este apoi sigilat. Într-o ședință ulteriora, medicul va reface forma dintelui redandu-i nu doar aspectul de altădată, ci și funcționalitatea.
Este tratamentul endodontic o procedură dureroasă?
Tratamentul de canal este în cele mai multe situații o măsură de îndepărtare a durerii ce rezultă din inflamarea pulpei dentare și nu una ce provoacă durere. Grație anestezicelor de ultimă generație, dar și a tehnicilor endodontice avansate, pacienții noștri se bucură de tratamente lipsite de durere. În anumite situații pacientul poate simți o jenă în timpul tratamentului sau pentru o scurtă perioadă după acesta.