Etapele tratamentului endodontic si restaurativ
În general tratamentul poate fi efectuat în una sau două ședințe și presupune următorii pași terapeutici:
1) Endodontul va examina clinic dintele și cavitatea orală, apoi va realiza o serie de mici radiografii. Dintele afectat va fi anesteziat și, apoi, o folie de cauciuc îl va izola de restul cavitații orale. Această protejare a dintelui cu folie previne contaminarea lui, în timpul tratamentului, cu salivă și bacterii din cavitatea orală.
3) După curățarea și conformarea canalului radicular, endodontul va umple acest spațiu cu un material biocompatibil elastic numit gutta-percha. Acest material natural este injectat la o anumită temperatură, sub formă lichidă, pentru o perfectă sigilare a canalului. Alteori se folosesc conuri minuscule de gutta-percha și cimenturi biocompatibile pentru a obține o la fel de bună etanșare. Provizoriu, orificiul creat în coroană, va fi închis cu o obturație temporară până când va fi realizată restaurarea finală. În acest interval, pacientul nu are, de obicei, restricții alimentare.
5) Există situații când coroana este extrem de distrusă iar pentru a folosi rădăcina dintelui că suport este nevoie de o ancorare printr-un pivot. După tratamentul endodontic, în canalul radicular un mic pin va fi cimentat iar la exterior, în jurul său, un bont protetic va fi construit. Peste acest bont va putea fi ulterior realizată coroana dentară. Astfel chiar și dinții extrem de distruși pot fi uneori salvați.
2) După aceastea, medicul va realiza o mică deschidere în coroana dintelui. Apoi, cu ajutorul unor instrumente extrem de fine, vă curăța camera pulpară și canalul radicular de toată pulpa afectată. Pereții spațiului în care a fost pupla vor fi finisați pentru a se putea realiza sigilarea canalului în condiții optime.
4) Următoarea etapă, restaurarea coroană, este relizata de către protetician. Acesta, în funcție de distructia coroanei provocată de carie, fie confecționează o coroană dentară, fie va umple spațiul cu un material identic cu smatul natural și la fel de dur.
Care este durata de viață a dinților tratați endodontic?
În majoritatea cazurilor dinții „fără nervi”, dar corect tratați, au o viață la fel de lungă precum dinții integri. Există situații în care infecția nu dispare în totalitate sau reapare după o anumită perioadă de timp. Deși se întâmplă rar, durerea poate să revină după luni sau chiar ani de la tratatment. În aceste situații, tratamentul endodontic trebuie reluat printr-o altă abordare terapeutică.
Fiecare dinte ce a trecut printr-un tratament de canal, necesită o refacere definitivă a coroanei. Chiar dacă după prima vizită la endodont durerea dispare, tratamentul nu este complet. Atunci când reconstrucția definitivă a coroanei nu are loc poate să reapară durerea iar bucăți din dinte se vor rupe.
Ce determină reluarea tratamentului endodontic?
Tratamentul este obligatoriu de refăcut în toate situațiile în care apare sau poate să apară o nouă infecție. Cele mai frecvente cauze pentru reinfecție sunt: traumatismele, cariile secundare, ruperea materialului folosit la refacerea coroanei dintelui. În principiu toate acele situații care permit intrarea salivei și a alimentelor în interiorul dintelui.
Ce dinți nu pot fi salvați prin tratament endodontic?
Tratamentul endodontic poate fi realizat cu succes pentru marea majoritate a dinților ce necesită o astfel de abordare. Cu toate acestea, exista situații când intervenția este contraindicată, de exemplu: canale radiculare inaccesibile, rădăcini fracturate, dinți fară o bună implantare/susținere osoasă, distrugeri coronare iremediabile. Important de precizat este că endodontia zilelor noastre salvează dinți ce acum câțiva ani ar fi fost sortiți extracției.