Tehnologie de ultimă oră

Microscopul în endodonție

Clinica noastră utilizeza, cel mai apreciat microscop disponibil la ora actuală construit de renumitul producător german Carl Zeiss. Instrumentele optice Zeiss sunt de referință pentru toată industria din domeniu. Pe lângă funcția de bază, cea de mărire, microscopul deținut de clinica noastră, Zeiss OPMI Pico, este dotat cu aparatura necesară pentru captarea și înregistrarea câmpului operator. Redarea simultană pe monitor permite intreagii echipe să observe și să partice la tratamentul endodontic, atingandu-se, astfel, randamentul maxim.

Tratamentul endodontic sub microscop

În nici o altă ramură a medicinei dentare, microscopul nu-și arată utilitatea precum o face în endodonție. În absența instrumentului de mărit, tratamentul de canal este realizat strict prin palpare și de multe ori fără certitudinea că a fost realizat corect. Statistic, reușita terapiei fără microscop este de 50-60% pe când tratamentele endodontice microscopice sunt de succes în 95% din cazuri. În fapt, aceasta este și diferența procentuală dintre numărul dinților extrași și cei salvați.

Endomotorul VDW.GOLD ®RECIPROC®

Edomotoarele sunt aparate gândite exclusiv pentru endodonție. Cu ajutorul lor se instrumentează canalul nervului dentar mult mai repede decât prin metoda clasică manuală. Edomotorul VDW.GOLD este extreme de apreciat în rândul endodontilor datorită funcției de reciprocitate. Frezele de mici dimensiuni, pătrund în interiorul canalului cu o deosebită blândețe. Forțele și viteza de rotație sunt mereu controlate de aparat pentru a prevenit ruperea frezelor în interiorul canalului.

Sigilarea canalului radicular

După ce pereții canalului radicular au fost finisați și tot țesutul infectat a fost îndepărtat, spațial nou format trebuie sigilat pentru a se preveni reaparatia infecției. Cel mai recomandat material pentru acest lucru, este gutaperca. Sunt mai multe modalități prin care aceasta poate fi introdusă în canal. Statistic, cele mai bune rezultate se obțin prin tehnica de condensare la cald. Pentru această manoperă clinica noastră utilizează aparatul Sybron Elements Obturation Unit.

Măsurarea lungimii canalului radicular

Tratamentul endodontic trebuie să vizeze întreg canalul radicular. O instrumentare prea scurtă sau prea lungă poate compromite dintele. Stomatologia modernă dispune acum de aparate electrice cu multi-frecvențe. RAYPEX®6 este capabil să măsoare lungimea canalului în orice condiții clinice.

Radiologia digitală

Aparatul de radiogologie de ultimă oră Planmeca, utilizează o doză minimă de radiații. Întrucât imaginile, în clinica noastră, nu mai sunt captate în mod classic pe film, iradierea pacientului este și pe această cale minimalizată.

Senzorul RVG – este un dispozitiv de mini dimensiuni ce captează imaginea radiologică și o transmite, instantaneu computerului. Radiografia este disponibilă imediat spre analiză, completând diagnosticul clinic pus de medical endodont.

Plăcuțele fosforice, sunt cunoscute pentru claritatea imaginilor radiologice. În acest sens, clinica noastră a acizitionat mai multe aparate VistaScan Mini. Producătorul acestui scanner, DÜRDENTAL, a primit în 2011 premiul I pentru calitatea imaginilor. Tehnica de citirea a radiografiilor este total automatizată și durează câteva secunde.