Implantele dentare

Implantele dentare: Un tratament mai bun

Ce sunt implantele dentare?

Implantele sunt mijloace sigure și testate prin care se înlocuiesc dinții lipsă, fără a fi nevoie de punți sau proteze mobile. Datorită faptului că implantele arată și se simt aproape la fel ca dinții naturali, oferă o mai bună siguranță, confort și încredere decât tratamentele tradiționale. Au trecut mai multe decenii de la introcederea implantelor în medicina dentară, acestea contribuind substanțial la îmbunătățirea vieții pacienților.

Cum înlocuiesc implantele dinții naturali?

Implantele sunt mici piese, de regulă din titan, sub formă de șurub, ce se introduc în osul în care înainte erau implantați dinții. După o perioadă de integrare (în care osul înconjurător se atașează ferm de implant), un nou dinte (o coroană dentară) va fi atașă la extremitatea liberă a implantului.

Care sunt principalele beneficii ale tratamentelor cu implante dentare?

Înlocuirea dinților cu ajutorul implantelor vă pot aduce mai multe avantaje majore:

Siguranță. Dinții susținuți de implante nu se mișcă și nu se desprind. Aceste proprietăți elimină neajunsurile tratamentelor clasice cu punți sau proteze mobile, precum desprinderea protezei, iritații gingivale, durere sau disconfort. Implantele oferă confort, încredere și o masticație fără griji.

Păstrarea anatomiei. Atunci când se pierde un dinte, osul din jurul lui nu mai are susținere și în timp începe să se resoarbă. În anumite situații, întregul aspect al feței are de suferit și devine “îmbătrânit”. Implantele dentare au capacitatea de a preveni această resorbție prin păstrarea stimulării osoase și astfel se menține proporția echilibrată, plăcuta între etajele feței.

Dinții sănătoși rămân neatinși. Dacă lucrurile sunt privite pe termen lung, dinții susținuți de implante sunt cea mai bună alegere. Nevoia de punți ce se sprijină pe dinți naturali integri dispare. Astfel dinții alăturați breșei edentate nu vor mai fi șlefuiți, nu vor mai susține alti dinți și durata lor de viață crește considerabil.

Ce presupune tratamentul cu implante dentare.

Restaurarea implanto-protetică implică mai multe etape ce se întind, în cele mai multe cazuri, pe 4 până la 8 luni. În mod normal, acest tratament implică:

Consultul inițial: După atenta evaluarea a stării de sănătatea dentară și generală, medicul implantolog va decide dacă sunteți un bun candidat pentru tratamentul implantologic. După aceasta, un plan interdisciplinar, atât chirurgical cât și protetic va fi realizat, înainte de orice intervenție.

Inserarea implantului. Medicul implantolog, sub anestezie locală sau generală, va insera implantul în locul dintelui/dinților lipsă. În următoarele luni, osul înconjurător se va vindeca și se va atașa ferm la suprafață implantului. De la caz la caz, mai poate fi necesară o intervenție minoră de expunere a suprafeței de conexiune a implantului cu viitorul dinte artificial.

Realizarea coroanei dentare. Fără nici o durere, un “bont” va fi atașat implantului pentru a permite luarea unei amprente ce va fi trimisă laboratorului dentar. La scurt timp, un nou dinte, similar cu unul natural, va fi confecționat.

Îngrijirea implantelor. Atât înainte cât și după tratament, medicul dumneavoastră vă va explica cum să vă păstrați o bună igienă dentară. Urmând aceste sfaturi și venind la control ori de câte ori este nevoie, implantul sau implantele dumneavoastră își vor îndeplini funcția timp de mulți ani.