Tipuri de implante dentare

Cum alegem implanturile dentare? Care este cel mai bun implant? Nu sunt toate implanturi la fel? Care sunt diferențele dintre implanturi?

Aceste întrebări apar în mintea fiecărei persoane care dorește un tratament stomatologic cu implanturi dentare și este pus în situația de a alege dintre mai multe tipuri de implanturi. Uneori pacientului nu i se oferă această posibilitate, deoarece probabil doctorul respectiv folosește un singur tip de implant. Totuși și în această situație pacientul ar trebui să se informeze în legătură cu calitatea și standardele respectivului implant și să decidă dacă este un implant optim și în concordanță cu așteptările lui pe termen lung.

Implantologia dentară reprezintă cea mai avansată metodă de tratament pentru înlocuirea dinților pierduți. Datorită succesului primelor implanturi, interesul oamenilor de știință, dar și al medicilor, a fost mereu foarte ridicat și orientat spre dezvoltarea de noi sisteme care să înlocuiască toate funcțiile dintelui natural. Astfel de la inserarea primului implant dentar, în 1965, s-au înființat peste 100 de companii care produc implanturi dentare.

Înainte de a alege un anumit tip de implant sau firmă producătoare, orice clinician trebuie să se gândească atât la siguranță pacientului imediat post inserare implant, dar și pe termen lung. Astfel, se ridică două mari întrebări la care trebuie să răspundem în momentul în care alegem o anumită “marcă” de implanturi:

1. Poate implantul dentar afecta metabolismul și/sau starea de sănătate generală?

2. Durata de viață a implantului dentar depinde și de materialul din care acesta este fabricat?

Osteointegrarea

Pentru a răspunde la aceste întrebări trebuie să descriem relația pe care implantul o are cu osul în care este inserat. În cele mai multe situații, la câteva minute după fixarea implantului, începe procesul de osteointegrare. În mod practic, în timp, celulele osoase din apropierea implantului vor migra spre acesta, se vor agrega la suprafața lui, formând rețele osoase noi, fixând implantul, puternic, în os. Acest proces a fost descoperit și pus în evidență de către omul de știință suedez Per-Ingvar Branemark, în anii ‘60.

Implanturile osteointegrate pot fi ulterior folosite la tot felul de restaurări protetice, înlocuind un singur dinte sau o întreagă arcadă dentară (toți dinții maxilarului superior sau inferior).

În apariția osteointegrarii, doi factori joacă un rol determinant:

-forma implantului

-compoziția chimică a implantului (în întregime și/sau interfață cu osul înconjurător)

În ceea ce privește forma, majoritatea sistemelor disponibile pe piață sunt sub formă de șurub. Acest design prezintă cele mai multe avantaje dintre toate formele folosite și imaginate de cei ce au gândit și implemetat tipuri de implanturi

În ceea ce privește compoziția chimică, este unanim acceptat de către oamenii de știință, că titanul este materialul de elecție indicat în stabilirea unui raport funcțional între os și suprafața unui corp străin (implantul dentar). Principalul considerent care-l recomandă, în acest sens, este legat de rezistența materialului în fața încercărilor continue ale organismului de a-l dizolva, de a-l metaboliza (rezistența la coroziune). Imediat după inserare, suprafața implantului oxidează, formandu-se astfel un strat protector permanent. În același timp, acest strat este capabil să stabilească și o legătură fixă, puternică cu celulele osoase înconjurătoare. Un alt aspect demn de subliniat referitor la acest material, este legat de masa sa moleculară extrem de mică. Fiind un material foarte ușor inclusiv efectele gravitaționale nedorite, pe termen lung, asupra implanturilor, vor fi extrem de reduse. Suplimentar, masa proprie redusă sporește confortul și rapiditatea acceptării lor de către organismul uman.

Ca efect nedorit, titanul cu cât este mai “pur”, adică conține mai puține substanțe aliate, cu atât este mai casant. Acest aspect este extrem de important în medicina dentară. Implanturile dentare sunt extrem de mici (uneori mai mici decât rădăcinile dentare pierdute) și sunt supuse unor forțe foarte mari. Prin urmare și rezistența la rupere trebuie să fie una corespunzătoare. Însă, cercetătorii au reușit să elimine acest neajuns prin adăugare în compoziția titanului și a altor substanțe (în principal aluminiu și vanadiu) ori prin găsirea concentrației optime de titan (ca și element chimic) în titanul industrial (titan plus celelalte componente chimice ce îl formează ca și aliaj metalic).

Pentru o corectă informare a pacienților, cele două organizații de stabilire a standardelor de calitate - ASTM în America și ISO în Europa, au împărțit aliajele de titan în 5 categorii după numărul și concentrațiile de substanțe chimice din care acestea sunt fabricate.

Clasificarea ASTM – USA (ISO – Europa)

Element
Ti gr.1
Ti gr.2
Ti gr.3
Ti gr.4
Ti gr.5
Titan (Ti) min (%)
99.4775
99.3075
99.1875
98.9375
88.478
Aluminiu (Al) max (%)
6.5
Vanadiu (V) max (%)
4.5
Fier (Fe) max (%)
0.20
0.30
0.30
0.50
0.25
Carbon (C) max (%)
0.10
0.10
0.10
0.10
0.08
Azot (N) max (%)
0.03
0.03
0.05
0.05
0.05
Oxigen (O) max (%)
0.18
0.25
0.35
0.40
0.13
Hidrogen (H) max (%)
0.0125
0.0125
0.0125
0.0125
0.012
Caracteristi mecanice
Rezistența la rupere (MPa)
240
345
450
550
860
Limita de elasticitate min. (MPa)
170
275
380
482
795
Alungirea la rupere (%)
24
20
18
15
10

După un studiu atent și minuțios, clinica noastră a ales 3 sisteme de implante care oferă cel mai bun raport calitate-preț.

Implanturile dentare folosite de clinica noastră

Nobel Biocare – Suedia

Este prima companie care a produs implanturi dentare sub atenta îndrumare și colaborare a dr. Branemark, omul de știință care a descoperit această posibilitate de tratament. Nobel Biocare este implantul despre care se spune că a găsit echilibrul perfect între puritate și rezistență. Face parte din grupa 4 ASTM, reușind chiar în absența aluminiului și a vanadiului să reziste la forțele din cavitatea orală. Titanul din care este fabricat este considerat “titan pur cormercial” – cea mai înaltă puritate întâlnită în industria implanturilor dentare. Acest material nu interferează cu metabolismul corpului uman în nici un fel, lucru dovedit atât de testele la care a fost suspus, cât și de lunga perioadă de când este utilizat în medicina dentară – este unul dintre cele mai vechi sisteme din lume.

Zimmer – SUA

Zimmer face parte din categoria 5 ASTM, conținând vanadiu și aluminiu. Producătorul a adăugat aceste 2 elemente pentru a realiza un implant rezistent la acțiunea forțelor masticatorii din cavitatea orală. Pentru că alaturi de titan au fost adăugate aceste două elemente chimice, suprafața lui a fost tratată special pentru a nu permite nici un fel de schimb biochimic între organism și implant și pentru a-și păstra astfel proprietățile de biocompatibilitate și osteointegrare. Zimmer, alături de Nobel Biocare, sunt două dintre cele mai apreciate și utilizate sisteme de implanturi din lume.

Dentium SuperLine – Coreea de Sud

Deși este un sistem mai nou decât precedentele (primele implanturi Dentium au fost inserate în anul 2000), poate fi pus în aceeași categorie de siguranța și rezistență precum Zimmer și Nobel Biocare. Ascensiunea Dentium a fost rapidă, acest lucru a făcut ca acest sistemul să fie țintă numeroaselor studii și experimente independete, ce i-au testat eficiența și siguranța în utilizare. Toate au indicat că Dentium se comportă foarte bine imediat post inserare precum și pe termen lung.

Responsabilizare

Indiferent de tipul de implant pe care îl alegeți, clinica noastră consideră că tehnica chirurgicală corespunzătoare, o protetică pe implant corectă și funcțională, însoțite de dispenzarizarea pacienților reprezintă cheia succesului terapeutic al oricărui tratament implanto-protetic.