Operația cu lambou

Operația cu lambou este o metoda chirurgicală de tratament indicată atunci când adâncimea pungilor parodontale este mai mare de 5mm, ceea ce impidica o bună menținere a sănătății dentare. Întrucât pierderea osoasă, în acest caz, este destul de mare și însoțită de retracții gingivale, inflamații, depozite de tartru greu accesibile, este nevoie de îmbunătățirea controlului vizual prin expunerea directă a suprafețelor radiculare și osoase.

Astfel, sub anestezie locală, se vor realiza mici incizii, cu laserul, la nivelul gingiei pentru o mai bună vizualizare a țesuturilor subiacente – osul și rădăcinile. Ulterior, întreaga zonă este curăţată cu atenţie cu ajutorul aparatului de piezochirurgie ce îndepărtează cu blândețe tot tartrul şi ţesutul de granulaţie infectat. Atunci când tot țesutul infectat a fost îndepărtat, întregul câmp operator este decontaminat cu ajutorul laserului, prin combinarea iLase și WaterLase. Pentru că adesea există pierdere osoasă, va fi nevoie de remodelarea acestuia pentru a asigura reatașarea intimă a gingiei, dar și de aplicarea unor substitute osoase și tisulare, cum ar fi Bio-Oss în combinație cu membrana de colagen BioGide, pentru îmbunătățirea volumului osos restant și a prognosticului dentar pe termen lung.

În cadrul acestei manopere utilizarea microscopului sau a lupelor este extrem de importantă, mărirea de 2,5 până la 4 ori schimbă complet viziunea asupra câmpului operator.

1. Tatru situat profund subgingival, ce nu poate fi îndepărtat complet în timpul detartrajului clasic.

2. Gingia este ridicată pentru o mai bună îndepărtare a tartrului și a țesuturilor infectate.

3. Netezirea osului neuniform din cauza afectării parodontale.

4. Repozitionarea intimă a gingiei la nivelul osului remodelat.