Ocluzologie

ECHILIBRARE OCLUZALĂ

Aparatul dento-maxilar (A.D.M.) este cel mai complex aparat al organismului uman. Structurile A.D.M. sunt reprezentate de 2 oase:

– maxilarul – os fix, imobil

– mandibula – os mobil, stabilind rapoarte variate față de structura fixă (maxilarul).

Aceste rapoarte diferite stabilite de mandibulă față de maxilar definesc noțiunea de relație sau relații intermaxilare.

Dinții formează cele 2 arcade dentare, intre care se stabilesc rapoarte variate ce duc la buna funcționare a funcțiilor A.D.M.-lui, cea mai importantă fiind masticația.

În timpul masticației, dinții intră în contact, stabilindu-se astfel contacte dento-dentare, sau altfel spus relații ocluzale.

Este foarte important ca noi toți să înțelegem ce este ocluzia, care sunt factorii ce influențează o ocluzie armonioasă, efectele negative ce pot apărea în urma modificării acesteia.

Poselt (1962) a afirmat că „o casino înțelegere a ocluziei și articulării arcadelor dentare are o mare valoare practică: nu trece o zi ca stomatologul să refacă ocluzia coordonând componentele musculare și articulare”.

Ocluzia este un termen static ce descrie relația dintre dinții antagoniști în contact, cât și mișcarea dinților antagoniști în timpul masticației.

O ocluzie normală avem atunci când ea este stabilă, masticația, fonația și fizionomia sunt acceptabile și nu sunt prezente semne de suferință dentară, parodontală, musculară sau articulară toate acestea fiind atribuite solicitărilor ocluzale.

În schimb există și factori ce pot produce modificări ocluzale:

• Deplasări ortodontice

• Uzura suprafețelor ocluzale și a marginilor incizale

• Pierderea unui dinte lateral

• Pierderea sprijinului posterior (atunci când se pierd mai mulți dinți)

• Obiceiurile vicioase ale pacienților

Ca urmare a acestor modificări pot apărea traume ocluzale, pungi parodontale false, dureri articulare, parodontale și musculo- ligamentare, stress ocluzal, leziuni de colet etc…

În concluzie, examinarea și monitorizarea relațiilor intermaxilare sunt esențiale pentru un tratament reușit cât și pentru o armonie ocluzala.