Patologia articulației temporo-mandibulare

Știai că durerile de cap sau senzațiile de presiune în ureche pot fi semnele unei probleme care ține de articulația temporomandibulară (ATM)?

La Clarisse Dental știm cât de deranjante și limitative pot fi simptomele corelate cu patologia ATM și ne perfecționăm constant pentru a fi la zi cu soluțiile cele mai precise, rapide și non-invazive. După cum vei afla mai jos de la pacienții noștri, tratamentele pe care le efectuăm asigură ameliorări vizibile, uneori în doar câteva minute.

Patologia ATM, care afectează articulația dintre maxilarul inferior și craniu, poate fi cauzată de factori precum traumatismele, stresul, ocluzia incorectă, artrita și alte boli ale țesuturilor moi.

Simptomele care pot indica o patologie a articulației temporo-mandibulare

– durerea facială;
– durerea în zona urechilor;
– durerea la atingere;
– senzația de presiune sau blocare în ureche;
– zgomote ale articulației;
– probleme la deschiderea și închiderea gurii;
– parafuncție;
– manifestări asociate: probleme la nivelul capului sau gâtului, dureri de cap, tinitus (țiuituri în urechi).

Aceste simptome pot varia de la ușoare până la severe și pot afecta calitatea vieții prin durere, disconfort și limitarea capacității de a vorbi, mesteca și înghiți.

Parafuncția – care include bruxismul sever (scrâșnirea dinților) și strângerea puternică a mușchilor masticatori cu presiune mare asupra dinților – poate agrava tulburările ATM.

Cum sunt tratate la Clarisse tulburările articulației temporo-mandibulare

Consultația clinică, condilografia și tehnici de imagistică precum tomografia și RMN-ul ATM sunt esențiale pentru diagnosticarea poziției anormale a condililor (adică a capetelor mandibulei care se prind de craniu) în articulație, care poate include sau nu deplasarea discului articular.

La Clarisse Dental pacienții cu patologie a articulației temporo-mandibulare sunt evaluați de un specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, iar tratamentul este individualizat în funcție de necesitățile și starea lor de sănătate. Tratamentele pot include terapie fizică, terapie oculară, medicamente pentru durere sau inflamație, ajustarea dietei sau purtarea unei gutiere speciale. În cazurile severe poate fi necesară intervenția chirurgicală, pe care o recomandăm doar în situații excepționale.

Cu studii aprofundate la universități europene de prestigiu, echipa noastră utilizează cele mai avansate tehnologii și abordări în tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare pentru a oferi pacienților cele mai bune soluții și rezultate.

În conformitate cu viziunea noastră holistică, colaborăm strâns și cu specialiști din alte domenii, de exemplu fizioterapieuți, pentru a asigura o abordare completă și eficientă în tratamentul acestor afecțiuni. Astfel reușim să ne ajutăm pacienții să-și recapete sănătatea și calitatea vieții prin eliminarea durerii și a altor simptome asociate cu patologia ATM.

Repoziționarea mandibulei: tratament avansat pentru deranjamentul intern al articulației temporo-mandibulare

Echipa Clarisse Dental excelează prin experiență, rezultate dovedite și pregătire academică în tratarea non-invazivă a deranjamentelor ATM, care pot cauza dureri și disfuncții semnificative ale maxilarului. Aceste tulburări pot implica poziționarea anormală a condililor în fosa articulară, uneori însoțită de luxația meniscului articular. O tehnică avansată de tratament pentru astfel de situații este repoziționarea mandibulei, o alternativă comodă și economică la intervențiile chirurgicale.

Tehnica de repoziționare mandibulară

Repoziționarea mandibulară presupune plasarea precisă a condililor mandibulari în articulație. Acest lucru se  face folosind calcule matematice confirmate prin testarea mușchilor masticatori pe teste de mușcătură. Pe baza acestor teste se stabilește o nouă poziție a mușcăturii, care ghidează repoziționarea condililor în articulație.

Odată ce dispariția durerii musculare și a clicurilor articulare este confirmată, se confecționează o gutieră ocluzală, care va menține mandibula în poziția corectă. Această gutieră de repoziționare este personalizată pentru fiecare pacient.

Ce persoane au risc crescut de probleme ale articulației temporo-mandibulare

  • Pacienții cu tratament ortodontic, în timpul sau ulterior terapiei;
  • Pacienții cu lucrări dentare – coroane, fațete, implanturi sau reabilitări, de la un singur dinte la toți dinții;
  • Pacienții care au suferit traume faciale sau au trecut printr-o intervenție chirurgicală ortognatică.


Acești pacienți pot beneficia de tratamentul de repoziționare mandibulară pentru ameliorarea simptomelor și restabilirea funcției normale a articulației temporo-mandibulare.

Fără presiune în tâmple și migrenă după doar 20 de minute de tratament

„Aveam des presiune în tâmple și migrene o dată pe lună. Am ajuns la doamna doctor Morariu cu o presiune teribilă în ambele tâmple și cu migrenă pe partea stângă. Mi-a pus gutiera de repoziționare mandibulară și după 20 de minute presiunea și migrena au dispărut complet. Am purtat gutiera toată noaptea și m-am trezit – pentru prima dată în ani – fără tensiune în mandibulă și fără presiune în tâmpleׅ.“

a declarat pacienta noastră, doamna R. B.

Acum pot să râd și să zâmbesc din tot sufletul!“

„Mă confrunt cu problemele generate de articulația temporo-mandibulară de foarte mulți ani. Aveam dureri de cap, dureri în zona umerilor, maxilarul se bloca pe poziția deschis, procesul de masticație devenise dureros, maxilarul trosnea și auzeam aproape de fiecare dată un foșnet în ureche. Am neglijat această problemă în speranța că trece de la sine, până în momentul în care maxilarul a început să se blocheze din ce în ce mai des, iar durerile au devenit greu de suportat. De când port gutiera pentru articulația temporo-mandibulară confecționată la Clarisse cu aportul doamnei doctor Nicoleta Morariu mă simt foarte bine. În primele zile mi-a fost dificil să o port, însă rezultatele și beneficiile au apărut destul de repede și m-au determinat să o port în permanență, inclusiv noaptea. Durerile s-au diminuat, articulația s-a relaxat, maxilarul nu se mai blochează și nu mai trosnește, foșnetul pe care îl auzeam în ureche a dispărut, iar starea mea generală s-a îmbunătățit. Acum pot spune că pot să rad și să zâmbesc din tot sufletul! Mulțumesc doamnei doctor și întregii echipe Clarisse!”

a declarat pacienta noastră, doamna C.T.