TRATAMENTUL ENDODONTIC

Ce este Endodontia?

Endodontia este ramura medicinei dentare ce se ocupa cu tratamentul afectiunilor nervului dentar. In mod popular, tratamentul endodontic este cunoscut si ca „scoaterea nervului”. In fond, endodontia este interventia prin care un dinte cu o profunda afectare a nervului dentar este salvat de la extractie.

Ce presupune tratamentul endodontic?

Asa cum am amintit, tratamentul de canal este menit sa inlature si sa previna reaparitia infectiei ce a afectat interiorul dintelui. Acest spatiu numit camera pulpara impreuna cu canalul radicular (canalul radacinii) adapostesc pulpa dintelui. Cele mai multe infectii se datoreaza cariilor ce nu au fost tratate la timp. Pentru a intelege tratamentul endodontic si necesitatea lui, trebuie sa intelegem cateva din particularitatile anatomice ale dintelui.

La exterior, coroana dentara este imbracata intr-un strat alb, foarte dur, de smalt; sub acesta se gaseste dentina ce este mai putin dura decat smaltul. Dedesubt, chiar in centrul coroanei dentare se gaseste camera pulpara ce contine pulpa dentara.

Pulpa dentara, la randul ei, este formata din vase de sange minuscule si nervi. Aceasta pulpa se intinde si in radacina dintelui, in canalul radicular, pana la varful  ei, unde se uneste cu vase si nervi mai mari. Pulpa are un rol extrem de important in perioada de formare si crestere a dintelui. Dupa ce perioada de crestere dentara s-a sfarsit si dintele a ajuns la maturitate, dintele poate „supravietui” si fara pulpa, el fiind „hranit” de tesutul ce inconjoara radacina.

Cine poate realiza tratamentul endodontic?

Toti medicii dentisti sunt instruiti in decursul anilor de studiu sa efectueze tratamente endodontice. Cu toate acestea, tendinta actuala este ca tratamentele de canal sa fie realizate de catre medici specialisti. Acestia au o pregatire suplimentara, axata tocmai pe acest domeniu si sunt capabili sa execute tratamente endodontice de inalta complexitate. Endodontii au practica limitata la tratamentul afectiunilor pulpare si asociate, datorita acestui fapt si rata succesului in tratamentele lor este una foarte ridicata.

Cand se impune tratamentul endodontic?

Atunci cand pulpa dentara este inflamata sau infectata iar tratamentele conservatoare au esuat sau nu pot fi aplicate. Alte situatii ce recomanda tratamentul endodontic: fracturi dentare, tratamente stomatologice incorecte, loviturile puternice asupra dintilor. Inflamatiile netratate se infecteaza si provoaca, uneori, abcese dentare.

Atunci cand pulpa dentara este afectata apar unele simptome cum ar fi durere, hipersensibilitatea la cald si rece, schimbarea culorii dintelui si, in formele avansate, manifestari gingivale precum abcesul gingival. Este important de subliniat ca o afectiune a pulpei dentare poate da complicatii intraosoase fara a prezenta nici unul dintre simptomele mai sus amintite.

Cum este salvat un dinte prin tratament endodontic?

Prin tratamentul de canal se indeparteaza pulpa inflamata sau infectata, peretii camerei pulpare si ai canalului radicular sunt bine curatati, iar spatiul ce rezulta este apoi sigilat. Intr-o sedinta ulteriora, medicul va reface forma dintelui redandu-i nu doar aspectul de altadata, ci si functionalitatea.

Este tratamentul endodontic o procedura dureroasa?

Tratamentul de canal este in cele mai multe situatii o masura de indepartare a durerii ce rezulta din inflamarea pulpei dentare si nu una ce provoaca durere. Gratie anestezicelor de ultima generatie, dar si a tehnicilor endodontice avansate, pacientii nostri se bucura de tratamente lipsite de durere. In anumite situatii pacientul poate simti o jena in timpul tratamentului sau pentru o scurta perioada dupa acesta.

Centrul Medical Clarisse © 2022

Realizat de Infora