In general tratamentul poate fi efectuat in una sau doua sedinte si presupune urmatorii pasi terapeutici:

1)   Endodontul va examina clinic dintele si cavitatea orala, apoi va realiza o serie de mici radiografii. Dintele afectat va fi anesteziat si, apoi, o folie de cauciuc il va izola de restul cavitatii orale. Aceasta protejare a dintelui cu folie previne contaminarea lui, in timpul tratamentului, cu saliva si bacterii din cavitatea orala.

2)   Dupa aceastea, medicul va realiza o mica deschidere in coroana dintelui. Apoi, cu ajutorul unor instrumente extrem de fine, va curata camera pulpara si canalul radicular de toata pulpa afectata.  Peretii spatiului in care a fost pupla vor fi finisati pentru a se putea realiza sigilarea canalului in conditii optime.

3)   Dupa curatarea si conformarea canalului radicular, endodontul va umple acest spatiu cu un material biocompatibil elastic numit gutta-percha. Acest material natural este injectat la o anumita temperatura, sub forma lichida, pentru o perfecta sigilare a canalului. Alteori se folosesc conuri minuscule de gutta-percha si cimenturi biocompatibile pentru a obtine o la fel de buna etansare. Provizoriu, orificiul creat in coroana, va fi inchis cu o obturatie temporara pana cand va fi realizata restaurarea finala. In acest interval, pacientul nu are, de obicei, restrictii alimentare.

4)   Urmatoarea etapa, restaurarea coroana, este relizata de catre protetician. Acesta, in functie de distructia coroanei provocata de carie, fie confectioneaza o coroana dentara, fie va umple spatiul cu un material identic cu smatul natural si la fel de dur.

5)   Exista situatii cand coroana este extrem de distrusa iar pentru a folosi radacina dintelui ca suport este nevoie de o ancorare printr-un pivot. Dupa tratamentul endodontic, in canalul radicular un mic pin va fi cimentat iar la exterior, in jurul sau, un bont protetic va fi construit. Peste acest bont va putea fi ulterior realizata coroana dentara. Astfel chiar si dintii extrem de distrusi pot fi uneori salvati.

Care este durata de viata a dintilor tratati endodontic?

In majoritatea cazurilor dintii „fara nervi”, dar corect tratati, au o viata la fel de lunga precum dintii integri. Exista situatii in care infectia nu dispare in totalitate sau reapare dupa o anumita perioada de timp. Desi se intampla rar, durerea poate sa revina dupa luni sau chiar ani de la tratatment. In aceste situatii, tratamentul endodontic trebuie reluat printr-o alta abordare terapeutica.

Fiecare dinte ce a trecut printr-un tratament de canal, necesita o refacere definitiva a coroanei. Chiar daca dupa prima vizita la endodont durerea dispare, tratamentul nu este complet. Atunci cand reconstructia definitiva a coroanei nu are loc poate sa reapara durerea iar bucati din dinte se vor rupe.

Ce determina reluarea tratamentului endodontic?

Tratamentul este obligatoriu de refacut in toate situatiile in care apare sau poate sa apara o noua infectie. Cele mai frecvente cauze pentru reinfectie sunt:  traumatismele, cariile secundare, ruperea materialului folosit la refacerea coroanei dintelui. In principiu toate acele situatii care permit intrarea salivei si a alimentelor in interiorul dintelui.

Ce dinti nu pot fi salvati prin tratament endodontic?

Tratamentul endodontic poate fi realizat cu succes pentru marea majoritate a dintilor ce necesita o astfel de abordare. Cu toate acestea, exista situatii cand interventia este contraindicata, de exemplu: canale radiculare inaccesibile, radacini fracturate, dinti fara o buna implantare/sustinere osoasa, distrugeri coronare iremediabile. Important de precizat este ca endodontia zilelor noastre salveaza dinti ce  acum cativa ani ar fi fost sortiti extractiei.

Centrul Medical Clarisse © 2022

Realizat de Infora